Šahić

User Rating:  / 0
PoorBest 

U Gođenjima su 1992. živjele 3 porodice Šahića.

Poslije rata se vratila Šahić Đulka.


Šahići su doselili iz Bogdašića kod Višegrada

Šahić (djev. Lilić) Đulka

Đulka je supruga Muratova. Sa Đulkom je 1992. živio sin Sadet.


Sadet je oženio Gaković Timu iz Slapa. Žive u Sarajevu.


Tima i Sadet imaju sinove Murata


I Muamera.


Đulka je poslije rata živjela kod Sadeta u Sarajevu.


Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica je dalo građevinski materijal, a sinovi su joj pomogli napraviti kuću u Gođenjima.


Đulka stalno boravi u Gođenjima. Djeca je često obilaze.

Đulka je dobrog zdravlja i održava imanje.


Šahić Hurema Fata - Cura

Sa Curom je 1992. živio njen sin Behadil Sanadi Avdić.


Behadil je rođen 1967. Poginuo je 1995.


Cura je rođena 1936. Umrla je 2001.

Šahić Murata Hurem

Sa Huremom su 1992. živjeli: supruga (djev. Omanović) Sajma, kćerke Indira i Aldijana.


Dok je stasavao kao omladinac, Hurem je spoznao velike potencijale svoga sela. Smetalo mu je što je svima nedostajalo hrabrosti i samopuzdanja da se mnoge vrline iskažu. Neumorno je radio na organizovanju priredbi i drugih aktivnosti, kroz koje su se ispoljavale neiscrpne pozitivne vrijednosti sela.


Završio je školu i zaposlio se. Nastavio je okupljati omladinu, ali i cijelo selo oko korisnih zajedničkih akcija na poboljšanju kvaliteta življenja. Stekao je veliki ugled u selu, ali i okruženju.U najtežoj situaciji, u istoriji postojanja sela, Hurem je sačuvao samopouzdanje i prisebnost. Odlučno i nepokolebljivo je radio na organizaciji spašavanja stanovništa u nemilosrednoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992.

Tokom rata njegov ugled je bivao sve veći, radio je poslove od izuzetne odgovornosti. Bio je Načelnik policije ratne opštine Žepa. Na tom mjestu je došlo do punog izražaja njegovo poimanje života, pravde, značaja države i mnoge druge vrijednosti. Sve je učinio da u bezumlju koje je zahvatilo tada našu državu, Gođenjci, ali i svi iz našeg kraja ne učine ratni zločin. Sačuvano je ljudsko dostojanstvo.

Poslije rata je nastavio svoj neumorni rad kao Viši inspektor u Federalnom MUP-u.

Za svoj predani rad dobio je niz priznanja.

Odlikovan je Zlatnom policijskom značkom.


Hurem je oženio Sajmu Omanović iz Žepe.


Hurem i Sajma imaju kćerku Indiru, koja se udala za Sarač Amira iz Sarajeva. Indira je profesor pedagogije i radi u Sarajevu.Huremova i Sajmina kćerka Aldijana je student ekonomije na Sarajevskom univerzitetu.


Pored svojih obaveza u poslu i porodici, Hurem se nije mirio sa teškim stanjem u spaljenom selu. Krenuo je hrabro u njegovo oživljavanje i novo nicanje iz pepela. Stao je na čelo organizacije prvog poslijeratnog okupljanja Gođenjaca i njihovih komšija i prijatelja. Mjesto okupljanja je bilo porušena džamija.


Došli su Gođenjci i njihove komšije i prijatelji. Dobio je Hurem potrabno ohrabrenje. Pokrenuo je akciju obnove gođenjske džamije.Obnovljena je gođenjska džamija za godinu dana. Vjerovao je Hurem svojim Gođenjcima i nije pogriješio. Napravljena je džamija vlastitim novcem sa vlastitim majstorima i radnom snagom.


Uporedo sa obnovom džemije građeno je i spomen obilježje poginulim Gođenjcima u minulom ratu.Išao je Hurem dalje. Imao je dovoljno prijatelja i zaljubljenika u rodni kraj da svaki od njih plati za metar gradnje munare za gođenjsku džamiju.


Zablještala je gođenjska ljepotica visoko u plavetnilo neba da svjedoči o vrijednosti jedne generacije, da podsjeća na neuništivost pravih ljudskih i moralnih vrlina.


Otišao je Hurem u zasluženu penziju. Zadržao je prava na svečanu uniformu, koja govori o časnom poslu koji je radio.


Additional information