HISTORIJA SELA: Period Bogumila

User Rating:  / 0

 

O historiji sela može se zaključivati na osnovu materijalnih dokaza (groblja), pisanih dokumenata i usmenih kazivanja.

 

 

                Bogumili su sljedbenici vjerskog pokreta koji se javio sredinom X vijeka na području Makedonije, kao reakcija naroda na uvođenja feudalizma. Proširio se na Bugarsku, Srbiju i Bosnu. U Bosni je ovaj pokret uhvatio posebne korijene.

Ime potiče od popa Bogumila. Bogumili odbacuju Stari zavjet, Djela apostolska i Poslanice, ne priznaju poštivanje Bogorodice, sakramente, crkvene obrede i molitve (osim Očenaš), ne poštuju krst, ikone, hramove. Sukobljavaju se sa svjetovnim vlastima, ne trpe sveštenike i feudalne poglavare, Bune robove, propovijedaju siromaštvo i čednost. Službena crkva ih smatra jereticima i proganja ih. U Bosni papa i hrvatsko-mađarski vladari organizuju protiv Bogumila više krstaških ratova. Nestalo ih je poslije pada Bosne pod Tursku, kad većinom prelaze na islam. Iza sebe su ostavili brojne nadgrobne spomenike – stećke.

Selo Gođenje su prije dolaska Turaka nastanjivali Bogumili, o čemu svjedoče stećci.

Na Borku, na Kulića imanju, nalazi se veliki i dobro očuvani stećak. Obzirom, da u blizini nema više stećaka moglo bi se zaključiti da je to nadgrobni spomenik nekog važnijeg Bogumila, koji je imao ili veliki imetak ili veliki ugled. U svakom slučaju stećak svjedoči o velikoj moći i značaju osobe čiji je to nadgrobni spomenik.

 

Stećak na Borku

            Na imanju Hamde Smajića u Podrenovcima nalazi se više velikih stećaka. Stećci su dobro očuvani, nisu namjerno uništavani, ali je vrijeme učinilo svoje. Svi su zarasli u korov a oko nekih se nalazi i veliko drveće i šikara. Kako korov i trava oko stećaka truhnu postoji opasnost da se postepeno podiže sloj zemlje i da budu na kraju zatrpani, da ih zemlja prekrije.

Stećci u Podrenovcima

            U Podrenovcima postoji oko 100 stećaka različite veličine. Veličina i izgled stećka govori o moći i društvenom položaju koji je imao umrli. Iz toga se može zaključiti da je to bilo mjesto na kome su se ukopavali samo oni koji su bili imućniji. Moglo bi se zaključiti da je to groblje više vladajuće klase. Obzirom na veliki broj stećaka slijedi i zaključak da su Bogumili na ovom području bili dugo.

 

Stećci postepeno zarastaju

 Za razliku od groblja u Podrenocima, na Premakući se nalazi groblje bez većih nadgrobnih obilježja. To je groblje običnog naroda.

Do pedesetih godina prošlog vijeka, na Lijepoj Ravni, u ovom groblju se nalazio jedan spomenik koji je po izgledu pripadao nekoj ženskoj osobi. Obzirom da se razlikovao od drugih obilježja, vjerovatno svjedoči o nekoj tragediji koja prati život, bilo da je tragedija uzrokovana bolešću ili nesretnom ljubavi. Ovo groblje je bilo dobro očuvano do 50-tih godina 20. vijeka.

Prema stećcima i groblju stanovnici Gođenja su se odnosili sa poštovanjem i nisu ih organizovano i namjero uništavali. Ovakav odnos stanovnika Gođenja prema stećcima upućuje na pretpostavku da neki stanovnici Gođenja vode direktno porijeklo od Bogumila koji su prihvatili islam.

Additional information