Stanovnici Gođenja 1992 - 2012.

User Rating:  / 4
PoorBest 

Stanovnici Gođenja 1992 - 2012.

 

U Gođenjima je 1992. godine živjelo 554 stanovnika. Srpska vojska je tokom ljeta devedesetdruge protjerala sve stanovnike.  U ratu je poginulo 50 stanovnika sela. Sve kuće i ostali objekti su spaljeni. Manji broj stanovnika, uglavnom starijih, se vratio poslije rata. Većina stanovništa je raseljeno širom svijeta.

 

Gođenji prije rata 1992. godine

 

2012. godine će biti 20 godina otkako su stanovnici Gođenja protjerani.

 

1992. godine je selo spaljeno i uništeno je sve što su do tada stanovnici Gođenja stotinama godina stvarali.

Protjerivanje stanovništa nije bio kraj postojanja sela.

Pokazali su to Gođenjci na najbolji način.

Imali su Gođenjci i prijatelja. Danska humanitarna organizacija je napravila sedamnaest kuća. Dovedena je struja u selo. Popravljeni su putevi i vodovod. Federalno ministarstvo za raseljena lica je takođe pomoglo da se u selu naprve neke kuće. Imalo se gdje doći. Počeli su dolaziti Gođenjci u svoje selo. Počeli su Gođenjci sami praviti kuće. Neki su uspjeli napraviti vrlo lijepe i konforne kuće bez ičije pomoći.

U najtežim trenicima su Gođenjci pokazali da imaju snage, morala, patriotizma, pameti, znanja, želje i odlučnosti da naprave čudo.

Protjerivanje i raseljavanje gođenjskog stavništa širom svijeta, nametnulo je mnoge probleme. Jedan od važnijih je bio, kako povezati ljude, kako saznati gdje su.

 

 

Lilić hadži- Irfan Dado

 

Dado je u tom povezivanju učinio prvi korak. Otvorio je web-stranicu: www.godjenje.com

Stranica je prihvaćena od mnogih Gođenjaca. Počeli su kontakti. Stvoreni su uslovi da se ide dalje, da se pokaže da se rodno selo ne zaboravlja, da se želi njegovo oživljavanje, da nastavi svoje postojanje.

 

 

 

Lilić Ismet Ića

 

Ono što je započeo Dado, nastavio je Ića sa web-stranicom: www.godjenje.net Stranica ima svoju funkciju. Potrebna je Gođenjcima. Treba je podržavati, obogaćivati i čuvati.

 

 

 

 

Knjiga o Gođenjima, 2006.

 

Pamćenje današnje geracije je bitno za buduće generacije. To pamćenje je sačuvano štampanjem knjige o Gođenjima 2006. godine. U pripremi knjige su učestvovali mnogi Gođenjci. Neki su to radili sa posebnim oduševljenjem. Moram spomenuti neke: Šahić Hurem, Kulić Jusuf, Lilić Zajko, Muratović Mila, Avdić Kadira, Džebo Ibro, Žigić Emin.

Posebna vrijednost ove knjige su porodična stabla.

 

 

 

Lilić Mehmedalija Sulejman i Šahić Hurem

 

U mnogobrojnim razgovorima o budućnosti Gođenja, o oživljavanju sela, o načinu pomoći i uključivanju svih Gođenjaca, posebno me oduševljavao Hurem Šahić.

 

 

 

Lilić Osmo, Lilić Amir, Lilić Halil, Hakić Alija, Lilić Zajko, Muratović Rifet Rika, Šahić Hurem, Džebo Hasan, Curić Sulejman Suljo.

 

Kada se, poslije mnogobrojnih razgovora i poziva svim Gođenjcima, krenulo u akciju čišćenja porušene gođenjske džamije, gdje se planirao prvi poslijeratni Mevlud i susret Gođenjaca i njihovih komšija iz okolnih sela, Hurem je rekao:

-          Ovo će biti istorijska slika!

 

 

Muratović Rifet Rika, Lilić Osmo i Šahić Hurem

 

Hrabro je Hurem stao na čelo organizacije svih akcija, ali ni sebe nije štedio, učestvovao je aktivno u svim akcijama.

 

 

Prvi poslijeratni Mevlud u Gođenjima

 

Ostvaren je san Gođenjaca. Održan je veličanstven Mevlud. Bila je prva subota u julu mjesecu 2006, pa je dogovoreno da to bude termin održavanja i narednih Mevluda.

 

 

 

Prvo poslijeratno kolo u Gođenjima

 

Poslije Mevluda zaigralo se i prvo poslijeratno kolo u Gođenjima. Simbolično je Hurem i poveo ovo kolo.

Tada je dogovoreno i da se započne akcija obnove porušene džamije.

 

 

 

Lilić Osmo i Lilić Emir, april 2007.

 

Hrabro i odvažno je Hurem stao i na čelo akcije obnove gođenjske džamije. Vjerovao je i oslonio se na Gođenjce: majstori i radnici su Gođenjci – povratnici, a finasijeri Gođenjci u dijaspori.

 

 

Lilić Nedžad i Lilić Mustafa

 

Obnova džamije je bila radost za sve Gođenjce. Oni Gođenjci, koji su živjeli u Sarajevu pritekli su u pomoć. Radilo se udarnički, sa nezapaćenim entuzijazmom.

 

 

Uporedo sa obnovom džamije pravljeno je i spomen obilježje poginulim stavnicima Gođenja u minulom ratu.

 

 

Lilić Edmer i Lilić Amir

 

Golema je radost ušla u duše i srca svih Gođenjaca. Obnovljena je džamija. Uređuje se prostor oko džamije za doček gostiju. Posebno je lijepo vidjeti omladinu sa koliko mladalačkog zanosa i volje radi.

 

 

I desilo se čudo. Drugo poslijeratno okupljanje i veličanstven Mevlud održan je u prekrasnoj gođenjskoj džamiji, prve subote u mjesecu julu 2007. godine.

 

 

Omladina je svoje oduševljenje i radost iskazala na svoj način. Dok je gođenjske mladosti, bez obzira gdje ona bila, biće i Gođenja.

 

 

Išli su Gođenjci nezaustavljivo do ostvarenja svog cilja. Za treće poslijeratno okupljanje i Mevlud u prvoj suboti u mjesecu julu 2008. godine, napravili su munaru.

Ostaje ljepotica munara da joj se dive buduće generacije, ali ostaju i stihovi:

 

Gođenjska munara

Kao biser blista

I stožina u sijenu

Pored nje prolista.

 

Vrijeme prolazi, djela ostaju. Svaka generacija ostavlja iza sebe djela koja budućim generacijama svjedoči ko su bili i šta su uradili.

Generacija koja je u Gođenjima živjela 1992. godine ima posebno mjesto u istoriji našeg sela. To je generacija sa kojom se završava jedan period postojanja sela, a poslije nje nastaje novi period potpuno drugačiji. O toj generaciji će prosuđivati buduće generacije. Bez obzira šta se desilo u budućnosti, ova generacija bi se morala pamtiti i poštovati. Uvjeren sam da će tako i biti. Do sada je ova generacija uradila djela koja će se dugo spominjati i koja će biti podstrek i motiv mnogim gereracijama koje dolaze.

Pozivam ovu generaciju i njihove potomke da se još jednom okupe u zajedničkoj akciji, pa pokažu koliko su sposobni i odgovorni prema budućim gerecijama. Pozivam ih sve da za 20 godišnjicu protjerivanja pripremimo jednu knjigu u kojoj bi se o njima i njihovim trenutnim potomcima ostavilo što više kvalitetnih podataka.

Kao polazni materijal koristiću popis ovih porodica koji se nalazi u knjizi o Gođenjima, a koja je štampana 2006. godine.

U Gođenjima je 1992. godine bila 141 porodica. Svakoj porodici bi bila posvećena po jedna stranica. Pomenuo bi se svaki stanovnik 1992. godine koji je živio u Gođenjima i njegovi najbitniji podaci kao i njihovi potomci do danas. Poželjno bi bilo da svaki od spomenutih bude na nekoj od fotografija koje bi se trebale prikupiti.

Ja imam dosta prikupljenog materija (podataka i fofografija). Objaviću to ovdje. Vas bih zamolio da eventualne pogreške ispravite, da mi pošaljete nove podatke i fotografije. Sve to možete slati na e-mail:

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Evo osnovnog, polaznog materijala. Ja ću koristiti svoju arhivu i dopunjavati. Takođe ću koristiti i vaše sugestije, fotografije i podatke. Sa ovim se kreće u rad, pa dokle se stigne. Želim man svima dovoljno snage i upornosti i da uspijemo pripremiti knjigu do sljedeće godine. Svima, koji se uključe u rad, unaprijed se zahvaljujem.

Additional information