Hasan Dzebo

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

 

 

 

 

Poručio mi je Hasan da dođem kod njega, da mu okalemim jabuke. Bila je to prilika za duže druženje, razgovore i ...

 

 

Hasan je bio sam kod kuće. Behka je bila u bolnici. Rekao mi je da nije ništa opasno i da će uskoro doći. Poslije nekoliko dana sam vidio Behku. Došla je iz bolnice bila je dobro.

Hasan se potrudio da uradi sve što treba, da Behka bude zadovoljna kada dođe. Pričao mi je koliko Behka voli cvijeće, pa se potrudio da održava cvijeće, jer je bio siguran da će se tome Behka posebno obradovati.

 

 

Vrijedan je Hasan. Oko kuće je sve lijepo uređeno. Posebno je oduševljen mladim voćem koje uzgaja, koje želi da ostavi kao dar svojim potomcima. Pokazao mi je mnogobrojne mlade kruške, jabuke, šljive ...

 

 

Odgovoran je i vrijedan Hasan. Nije dozvolio da propusti uraditi sve potrebne proljetne poslove. Posadio je luk i posijao ostalo što treba u vrtu.  Opet je, onako usput, rekao da će se Behka tome obradovati.

 

 

Poslije obilaska lijepo uređenog imanja oko kuće, Hasan je pustio ovce da pasu u bašči. Sa sjetom mi je rekao da će ovce morati jesenas prodati, jer je riješio da on i Behka provedu narednu zimu u stanu sina Salke u Sarajevu. Stidljivo se pravdao da su zime za njih postale teške u Gođenjima.

 

 

Poslije obavljenog kalemljenja jabuka, Hasan i ja smo dugo razgovarali i sjedili ispred kuće. Razgovarali smo o svemu. Najviše o prošlim vremenima i osobama kojih više nema. Rekao mi je Hasan da je on najstariji povratnik u Gođenje i okolna sela. Konstatovali smo da je od muškarca, Gođenjaca, samo Jusuf Kulić stariji od njega. Jusuf sada živi u Sarajevu.

Nizale su se prave životne, ljudske priče. Više puta je izrazio žaljenje što ne može skuhati kafu. Nema struje. I to mi je objasnio:

-          Stavio sam neko meso u vodu da se kuha na električnom šporetu. Čuo sam blejanje ovaca. Kada sam otišao da vidim šta je, vidio sam da se jedna ovca jagnji. Zadržao sam se, zaboravio sam na meso. Kada je jagnjenje bilo gotovo, zadovoljan sam se vratio u kuću. A u kući prava tragedija. Voda je iskipjela, meso izgovrelo i nestalo je struje, desio se neki veliki kvar. Molio sam Hurema da vidi u Pijesku da neko dođe i popravi to.

Poslije ove priče rekao mi je:

-          Žao mi je što nam ne mogu skuhati kafu, da popijemo. Ako odem ložiti vatru dugo će to trajati i ti ćeš otići.

Sve je to Hasan pričao, na samo njemu svojstven način.

Dugo smo pričali o svemu i svačemu. To su oni razgovori koji se dugo pamte, kojih se često prisjećam.

Additional information